Százéves Cukrászda

Magyarország második legrégebbi cukrászdája, a Százéves Cukrászda valójában jóval idősebb: 1840-es alapítása óta üzemel.

Empír stílusú épületben, díszes falak és biedermeier bútorok közt a hagyományos sütemény-parfé-fagylatkínálat várja a látogatókat, és repíti vissza őket a magyar vendéglátás és kávézókultúra fénykorába.

Az 1986-os, majd a 2004-es helyreállítás során nemcsak a reformkori hangulatot állították vissza, hanem cukrászmúzeumot is kialakítottak, mely egyszerre kínál színes programot édesszájúaknak és a történelem iránt érdeklődőknek.

Távolság a Komló Hoteltől: 3 perces séta

bővebben

 

Gyulai Almásy-kastély és Látogatóközpont

Egy kastély, ahol még ma is komornyik fogadja a látogatót, és egy ötszáz kulcsos szoba, amely a főúri lak minden titkos helyiségébe elvezet. 2016 márciusában újra megnyitotta kapuit a 2018-ban Európa legjobb 40 múzeuma közé beválasztott Almásy-kastély. A felújított épületben kávézót, múzeumot és ajándékboltot is találunk, a látogatókat pedig 21. századi csúcstechnológia kalauzolja végig az egykori főúri épület mindennapjain. Az épületbe belépőket a komornyik, a kulcsárnő, a szakács és a pukedliző komorna 3D-s képe fogadja. A vendégek megnézhetnek egy filmet a főúri épületről, majd elkezdődhet a kalandozás a kastélyban.

A kastély épületét érdemes meglátogatni egy esti séta során is, hiszen a gyönyörűen kivilágított épület felejthetetlen élményt nyújt!

A kastély nyitvatartásáról és a belépőkről itt tájékozódhat: http://www.gyulaikastely.hu/

Távolság a Komló Hoteltől: 15 perces séta

Erkel Ferenc Emlékház

Erkel Ferenc, a magyar opera megteremtője, a Himnusz megzenésítője 1810-ben született az egykori tanítóházban.

A modern technika vívmányaival felszerelt kiállítótermek egyikében az európai himnuszokat ismerhetjük meg, egy másikban egykori feladatokat oldhatunk meg egy interaktív sarokban, míg egy harmadikban, az „Erkel-emlékszobában” a zeneszerző óriás személyes tárgyait és relikviáit láthatjuk.

Távolság a Komló Hoteltől: 6 perces séta

bővebben

 

Ladics-ház

A 19. század elején, barokk stílusban épült házba névadója, Ladics György jogász ifjú házasként 1830-ban költözött, majd a család 5 generációja élt itt, megőrizve hagyományait és értelmiségi életmódját.

A ház és a kiállítás azért különösen értékes a történelem, az antropológia és a szociológia iránt érdeklődőknek, mert a Magyarországon mindig igencsak vékony polgári-értelmiségi réteget, és annak életmódját ismerhetjük meg.

A ház ebben igazán különleges hazánkban, ráadásul gyűjteménye a reformkor, a dualizmus, és a két világháború közti időszakot is felöleli.

Távolság a Komló Hoteltől: 3 perces séta

bővebben

 

Bréda kastély

A körösök vidékén a hamisíthatatlan alföldi táj végtelennek tűnő messzeségében, egy kerek erdő közepében méltóságteljesen áll a háborítatlan csendben a szemet rabul ejtő Vásárhelyi-Bréda Kastély.

Az igényesen felújított lökösházi Vásárhelyi-Bréda kastély és a csodálatos mediterrán hangulatú kastélyparkja egyedi és különleges programokkal várja a látogatókat. A kastélyt érdemes az esti órákban is felkeresni, mert szemet gyönyörködtető fényfátyolba borul.

bővebben

 

Gyulavári kastély

A Gyulavári Kastély a maga 18 különböző témájú kiállításával, sokrétű és színes programkínálatával, tartalmas és emlékezetes időtöltést biztosít minden korosztály számára a kisiskolásoktól az idősebbekig. Egyben új színfoltot jelent Gyula és környéke turisztikai kínálatában, így bízunk abban, hogy a városunkba érkező vendégek is örömmel “fedezik fel” a gyönyörűen felújított épületegyüttest és vadregényes parkját.

bővebben  

Szabadkígyósi Wenckheim-kastélyok

A kis Békés megyei településen rejtőzik a Dél-Alföld legimpozánsabb, legromantikusabb és legrégebben megmaradt kastélya a Wenckheim-kastély. A páratlanul szép kastélypark övezte épületnek annyi ablaka van, ahány nap egy évben, annyi szobája ahány hét, és annyi bejárata ahány évszak.

Wenckheim-kastély 1875 és 1879 évek között épült az egyik legjelentősebb magyar építész – Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz és ekletikus stílusban.  A kastélypark szabadon látogatható védett terület. A szabadkígyósi Wenckheim-kastély előtt franciakertet alakítottak ki bukszusokból és nyesett tiszafákból, körülötte pedig angol, vagyis tájképi kert terül el. A franciakertközponti részén igen szép szökőkutas vízmedencét találunk, ettől jobbra pedig a megye legtestesebb platánfáját. Mielőtt besétálnánk a főépület elé, megpillantjuk az évszázados fehér nyárfákat, mögötte pedig a 8-as alakú mesterséges tavat, melynek partján a megye leghatalmasabb termetű mocsáriciprusaitlátjuk. A nyírott bukszus francia kert a századforduló hazai kerttörténeti alkotásainak egyik legnagyobb épségben megmaradt emléke. Az egykori angolpark legromantikusabb részlete a tó és környéke a két kis híddal.

A belépőkről és a látogatási időkről itt tájékozódhat: https://www.wenckheim.hu/szabadkigyos.htm

Szanazug

A szanazug a Fehér és a Fekete-Körös találkozásánál fekszik. Kedvelt kiránduló- és fürdőhely: mindkét parton szabad strandon lehet fürdeni, ahol a víz tiszta és sekély. A fürdőzés mellett vízibiciklizni, kajakozni, kenuzni, csónakázni, sétahajózni is lehet, vagy komppal közlekedni a két part között. A gyönyörű természeti látványosság a Komló Hoteltől egy 15-20 perces biciklitúrára terül el. A teljes távot kiépített kerékpárúton – biztonságos körülmények között lehet megtenni, így nyáron egy fürdőzéssel egybekötve tökéletes egész napos program kerekedhet belőle.

 

Gyulai Kolbász Múzeum

A méltán világhírű gyulai kolbász köré csoportosult gyűjteményszervezés a 80-as évek első felében kezdődött meg, majd kitartó munkával 2008-ban kapott új erőre, és költözhetett jelenlegi helyére. A gyűjtemény alapjainak lerakása még Szigethy Attila a Gyulai Húskombinát akkori beruházási főosztályvezetője felismerte annak a jelentőségét, hogy a Gyulai kolbász fellegvárában méltó elismerést érdemelnek azok az elődeink, akik küzdelmes példaértékű munkával, irigylésre méltó emberi hozzáállással megvalósították mindazt, aminek ma a Gyulai kolbász és Gyula a világhírnevet köszönheti.

bővebben